Digitaal detoxen, doen!

Digital detox

Digitaal detoxen | Deel 1

 

Waarom digitaal detoxen?

Ik liep al langer rond met het idee om een keer al mijn digitale foto’s en documenten te minimaliseren en herordenen. Ik stelde het steeds weer uit, want je weet vast wel hoe dat gaat als je druk bent met allerlei andere dingen. Dus geen prioriteit.

 

Mijn doel was en is om digitaal meer ruimte en overzicht te creëren, maar ook om meer tijd te besparen door niet steeds naar een foto te hoeven zoeken. Teveel archiveren wordt alleen maar meer zoeken en daarmee bedoel ik mapje in mapje in mapje … herkenbaar?

 

Een goede voornemen of een gedachte?

Het einde van 2018 naderde en ik besloot dat januari 2019 een digitale detox maand zou worden. Maar ook een maand van cocoonen, zodat ik  mijn doelen voor 2019 helder op papier kon krijgen. Dus een jaarplan schrijven met ruimte voor voldoende me-time. En de me-time heb ik als eerste in het groen ingepland, voor het eerst in mijn leven!

 

Al snel kwam ik erachter dat een maandlang één uur in de avond niet genoeg was om volledig te detoxen, waar ik me behoorlijk in heb vergist. Door mijn perfectionisme zou ik me best teleurgesteld kunnen voelen, maar waarom eigenlijk? Ik heb het dan niet in januari gehaald, maar ik ben absoluut op de goede weg. En dan ben ik straks volledig gedetoxt en voorlopig digitaal gezond. ;-)

Digitaal detoxen

Hoe pakte ik dit aan?

Het eerste waar ik aan dacht was, om te gaan googelen hoe ik dit het beste kon aanpakken, maar al snel liet ik dat idee varen. Daarom maakte ik eerst een lijst van alle digitale apparaten waar ik mee werk, privé en zakelijk, maar ook van programma’s, social media en apps die automatisch foto’s en documenten opslaan. De vele subcategorieën zijn hieronder niet vermeld.

 

Hieronder zie je mijn lijst in willekeurige volgorde en wat ik al heb verwerkt:

 

Mailbox privé

Mailbox zakelijk

Telefoon privé

Telefoon zakelijk

iPad

Laptop privé en zakelijk

Harde schijf

 

iCloud

Dropbox

Google drive

One drive

Canon image

Canva

Facebook

Instagram

Pinterest

LinkedIn

Webshop

 

Waar begon ik?

 Het kan lastig zijn om te kiezen waar je moet beginnen. Dit kan voor iedereen weer anders zijn, maar ik had heel sterk de behoefte om eerst mijn mailboxen te detoxen, vervolgens mijn telefoons. Toon ik eenmaal bezig was, pakte ik weer wat kleinere subcategorieën aan. Maar het allereerste wat ik deed, was me afmelden van alle nieuwsbrieven. Wat een rust al!

 

Inmiddels ben ik er ook achter gekomen dat het digitaal nog een veel grotere ‘rommel’ kan zijn dan een huis vol met spullen. Denk hierbij aan foto’s bijvoorbeeld, want hoeveel foto’s heb jij nu al op je telefoon, pc, laptop en of iPad staan?

 

Laat het me hieronder weten of het handig zou zijn met een digitaal stappenplan? Ik ben benieuwd.

 

To be continued …

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden