Minimaliseren met kinderen

Dieuwke van der MeerInterview Dieuwke van der Meer | Moeders Minimalisme

 

Minimaliseren met kinderen

Voor mijn eerste blogserie 'Minimaliseren met kinderen' mocht ik Dieuwke van der Meer van Moeders Minimalisme interviewen. Omdat ik zelf geen kinderen heb, zocht ik naar iemand die dat wel heeft, maar ook naar iemand die heel bewust minimalisme in haar leven toepast. In mijn zoektocht kwam Dieuwke voorbij met haar mooie vormgegeven blog. Vanuit haar eigen ervaring met minimaliseren met kinderen, geeft ze veel waardevolle tips en algemene informatie over minimalisme. Ik trok de stoute schoenen aan en vroeg Dieuwke of ik haar mocht interviewen. Lees hieronder haar openhartige verhaal, hoe ze na de geboorte van haar dochter Maaike de wereld ontdekte van 'het minimalisme' ...

 

Stel jezelf in het kort voor …

Ik ben Dieuwke, 37 jaar. Ik ben getrouwd en heb een vrolijke dochter Maaike van 6 jaar en een schattig jongetje Jilles van 8 maanden jong. Ik ben schrijver en vormgever, een dichter, een denker, een dromer en ja ook een minimalist.

 

Wat betekent minimalisme voor jou?

Minimalisme staat gelijk aan het bezitten van genoeg. Het minimalisme is nooit een doel, maar een middel om vrijheid, bezinning, geluk en rust gemakkelijker en vaker te kunnen ervaren.

 

Wie of wat heeft je geïnspireerd om minimalisme in jouw leven toe te passen?

In 2012 werd mijn dochter geboren. Hoewel ik blij en dankbaar was om moeder te zijn zat ik totaal niet lekker in mijn vel. De bevalling heb ik als traumatisch ervaren en de gebroken nachten die daarna kwamen braken me op. En hoewel ik altijd een groot liefhebber was van leuke spulletjes in huis, stoorde ik mij op één of andere dag me ontzettend aan al die spullen om me heen. Ik besefte me dat al die spullen me niet gelukkiger konden maken.

Toen ik ging googelen op ‘minder spullen’, ging er een wereld voor me open. De wereld van ‘het minimalisme’. Ik las over een man die slechts 100 spullen had. Toen ik diezelfde avond mijn dochter op haar kamertje borstvoeding gaf ging ik tellen. Ik telde de spulletjes op het plankje, op de commode, in haar kast. En ik schatte zo, dat het meisje, dat nog maar net op aarde was, al veel meer dan 100 spulletjes op haar kamertje had staan. Waarom? Wat moest een kleine baby met al die spullen?
De volgende dag nog pakte ik een grote doos en ging met die doos door alle kamers in huis. Ik vulde de doos totdat deze vol zat. De jaren die daarop volgden ben ik doorgegaan met minimaliseren. Dozen en dozen en dozen én dozen vol spullen heb ik weggegeven aan vrienden, familie, de kringloop en andere goede doelen.

En nee, mijn huis is nu niet leeg. Mijn huis is gevuld. Gevuld met spullen die we ook écht gebruiken, gevuld met spullen waar we écht van houden, gevuld met aandacht, gevuld met liefde en gevuld met rust en ruimte.

 

Hoe zag jouw leven vóór het minimaliseren eruit?

Hoewel mijn bevalling traumatisch was, bracht mijn dochter me iets moois. Want ik denk anders. Ik koop niet meer dat éne bloesje omdat hij zo mooi van kleur is, terwijl ik in mijn kast nog wel een aantal van het zelfde soort heb hangen. Ik koop niet meer die leuke roze regenlaarsjes voor dochterlief terwijl er nog genoeg mensen in mijn omgeving zijn die nog wel laarsjes in haar maat hebben liggen die we mogen lenen. Ik loop niet meer vol de lol winkels binnen om met tassen vol leuke goedkope spulletjes weer thuis te komen. Nee, ik wil alleen nog spullen in huis die ik écht mooi vind en daadwerkelijk gebruik. Ik wil graag onze afvalcontainer minder vol en meer producten gebruiken die dichter bij de natuur staan. Ik zou graag mijn dochters leven niet opvullen met spullen maar met mooie ervaringen. Ik wil graag rust, ruimte en geluk in huis en in mijn leven. Ik wil me focussen op wat er écht toe doet. Ik wil het geluk halen uit het leven en niet uit het materialisme.


Veel mensen associëren minimalisme met een leeg huis, alles in het wit en ongezelligheid. Hoe kijk jij hier tegenaan?

Ik snap wel dat mensen dat denken. Maar gezelligheid zit hem niet in spullen. Maar in het gebruik van mooie kleuren, goed licht, een fijne sfeer en gezellige mensen natuurlijk. En dan heb je altijd nog een verschil tussen een minimalistisch interieur en een interieur van een minimalist. Je kunt wel een strak witte minimalistische keuken hebben, maar wie weet zitten je keukenkastjes wel volgestouwd met spullen die je helemaal niet nodig hebt. En een minimalist kan wel in een oudbollig jaren 70 woning wonen, een landelijk huis of in een huis vol met kleur en toch heel weinig spullen bezitten.

minimal organizedHeeft de komst van je kinderen nadelig invloed op het minimaliseren gehad?

Zoals ik al eerder zei heeft de komst van mijn dochter ervoor gezorgd dat ik mijn bezittingen ging minimaliseren. Het gaf me weer grip op het leven. Mijn dochter weet niet beter dan dat wanneer we spullen niet meer gebruiken, we die weer doorgeven aan een ander. En kinderen spiegelen hun ouders. Dus wanneer zij bijvoorbeeld een boekje tegenkomt waar ze haar te oud voor voelt, bedenkt ze zelf dat ze het boekje wel aan bijvoorbeeld haar jongere nichtje kan schenken. Dus ja, kinderen brengen veel spullen met zich mee, maar dat betekent niet dat je geen overbodige spullen je huis uit kunt doen.

 

Zo nee, Hoe doe je dat?

Door het goede voorbeeld te geven. Als jij als ouder je kinderen zo nu en dan betrekt in jouw minimaliseer-proces, laat je ze zien hoe het ook kan. Laat ze zien dat je spullen aan het schiften bent en dat je spullen weggeeft.

Het gaat er natuurlijk niet om dat je zo weinig mogelijk spullen overhoudt, maar het gaat het er om dat je overhoudt wat belangrijk is en waar je kinderen gelukkig van worden. Kinderen moeten leren dat ze van spullen verzamelen niet gelukkiger worden. Dit kun je ze leren door er over te praten, zodat ze het zullen begrijpen. Vraag ze eens van welk speelgoed ze echt gelukkig worden, of vraag ze eens, wanneer ze iets willen hebben, of ze het écht nodig hebben. Vertel ze ook waarom jij iets wegdoet en leg ze uit dat je dat éne voorwerp niet hoeft omdat je er al ééntje van hebt. Leer ze wat de voordelen van minder spullen zijn en leer ze dat ze niet zijn wat ze hebben. Dat er meer is in het leven dan spullen. Zo ontstaat al vroeg een bewustwording waar ze hun hele leven nog profijt van zullen hebben.

Leer ze los te laten; laat ze bijvoorbeeld iets uitzoeken voor ‘arme kindjes’.
Laat ze focussen op belevenissen; een uitje naar bijvoorbeeld de dierentuin is ook een gaaf cadeau!
Geef ze grenzen; wanneer bijvoorbeeld de bak met lego vol is, hebben ze echt meer dan genoeg.
Laat ze hun fantasie gebruiken; steentjes kunnen prima als ‘voedsel’ dienen, daar heb je geen plastic groente voor nodig. Een haarborstel kan ook heel goed een microfoon zijn en een tafel kan heel goed een ‘huisje’ zijn. We hoeven echt niet al hun fantasie op te vullen met spullen.


Je hoort van ouders vaker dat ze opruimen met kleine kinderen als lastig ervaren. Hoe denk jij hierover en hoe ga je hiermee om?

Door het aanbod aan spullen simpel te houden, is het ook snel weer opgeruimd. Voor jezelf, maar ook voor je kinderen is het fijn om te weten dat alles een vaste plek heeft. Probeer daarom een handig organiseer systeem te bedenken dat voor jou en je kinderen goed werkt. Dit kan een open kast zijn, een dichte kast, manden of speelgoedbakken.

Zelf hebben we een aantal mooie manden in de hoek van de kamer staan, zodat onze kinderen altijd gemakkelijk bij hun speelgoed kunnen. Het speelgoed dat er in zit wordt geroteerd.
Het overige speelgoed hebben we in grote plastic bakken. Ze zijn ideaal voor speelgoed als duplo, lego en playmobil. Ze zijn doorzichtig, waardoor je goed kunt zien wat er in zit. Je kunt ze stapelen en ze passen prima onder een bed. En opruimen is ook easy peasy, alles gaat gewoon terug in de bak. En is de bak vol? Laat er dan niets meer bij komen totdat er weer wat uit is gegaan.

 

Welke tips zou je aan ouders met kleine kinderen willen meegeven om voor een (bewust) opgeruimd leven te gaan?

Een kind heeft vooral jou als ouder nodig en niet een huis vol spullen. En we moeten ook echt van het idee af dat een kind met iedere gelegenheid maar speelgoed moet krijgen. De natuur biedt een kind al genoeg om te spelen. En wanneer je speelgoed in huis wilt halen, omdat dat heus ook goed voor de ontwikkeling is dan heeft een kind aan een aantal stukken speelgoed meer dan genoeg. Wanneer je kind een pop of een beer, een bal, een aantal boeken, iets om te voelen (klei, zand, steentjes), iets om mee te rijden (auto, poppenwagen), iets om te bouwen (blokken, duplo, lego), poppetjes of diertjes, satijnen doeken (om mee te verkleden of tenten mee te bouwen) en iets om muziek mee te maken in huis heeft, is dat meer dan genoeg! Echt!

 

Volg Dieuwke op Instagram

Website | www.moedersminimalisme.nl

Reacties

 1. Isabel Lee Andersen Isabel Lee Andersen

  Lieve Linda,

  Dank je wel! Leuk dat je mijn blog hebt gelezen en fijn dat je het interview inspirerend vond. Jij bent ook goed bezig met jouw ontspullen project.

  Liefs, Isabel

 2. Linda Linda

  Lieve Isabel,

  Met veel plezier je eerste blog gelezen! Inspirerend interview waar vast en zeker veel moeders iets van herkennen. Ik herken ook zeker een aantal makkelijk toepasbare tactieken om je kinderen hierin mee te nemen. En zelf het voorbeeld geven is er zeker eentje!

  Lfs Linda

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden